De DECAVI Levensverzekeringstrofeeën 2011

PERSBERICHT

DE DECAVI LEVENSVERZEKERINGSTROFEEËN 2011

Met de steun van :

AXIS scor csc
Morningstarlogo lalibre dbprint
PWC-logo Champagnetelmont
canon

 

 

 

Op 26 oktober vindt de twaalfde editie plaats van de Decavi Levensverzekeringsawards.

De trofeeën bekronen de beste levensverzekeringsproducten, die ter diepe analyse aan een jury worden voorgelegd,
en die tot de zichtbaarheid van de markt bijdragen.

Deze jury heeft de prestaties en de kwaliteit van de contracten gecontroleerd, op basis van hun rendabiliteit, verzekeringskarakteristieken, communicatie en innovatie. De prestaties van de fondsen van ‘Tak 23’ (levensverzekeringen gekoppeld aan een beleggingsfonds) werden door Morningstar gevalideerd

Voor deze editie 2011, bestaat de jury uit :

 • Pierre  Devolder, Hoogleraar KUL, Voorzitter van de jury.
 • Paul Baekeland, Voorzitter van de Commissie “Leven” van Federatie voor Verzekerings- en Financiële tussenpersonen (FVF).
 • Patrick Cauwert, CEO, Feprabel.
 • Laurent Feiner, Journalist, Gedelegeerd bestuurder, Decavi.
 • Karel Goossens, Partner, Towers Watson.
 • Gérard Vandenbosch, Directeur, PricewaterhouseCoopers.

De Levensverzekeringsawards kunnen prat gaan op de steun van PricewaterhouseCoopers, CSC, SCOR Global Life, Axis, Canon en Assuralia.

Ook al blijft de financiële crisis wegen op het rendement van de levensverzekeringscontracten, toch zijn de prestaties van de producten in deze editie van de Decavi Levensverzekeringstrofeeën 2011 zeker niet ondermaats.

De laureaten

e categorieën werden opnieuw ingedeeld op basis van de behoeften van de consument, om de impact en de zichtbaarheid van de trofeeën te vergroten en hun belang voor de consument te versterken.
Wij vermelden hieronder, per categorie, de genomineerden en de laureaten.

 • Mijn spaargeld : Formule met vrije stortingen en afhalingen (Universal Life)

Formule met gegarandeerde rentevoet van meer dan 0,50%

Genomineerden : AFER Europe (Rekening met vrije stortingen en opvragingen) (*),ACMN Vie (BKCP Expansion), Allianz (Invest for Life 3A), Fidea (Flexirekening), Nateus Life (Onyx Safe)

– Naast de mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden gratis gedeeltelijke opnames te verrichten, onthouden we vooral dat Invest for Life 3A van Allianz met een gewaarborgde minimumintrest, het hoogste rendement bood van de producten in zijn categorie (4 % in 2010 en 4,40 % in 2009).

– De prijs gaat voor de achtste keer op twaalf edities naar AFER Europe (*), een maatschappij van Franse oorsprong, voor zijn Rekening met Vrije Stortingen en Opvragingen. De kenmerken zijn de volgenden: minimum storting van 800 EUR (bijkomende stortingen van 150 EUR), instapkosten beperkt tot 2 %, geen uitstapkosten en hoge gewaarborgde rente van 3,24 % bruto (of 2,74 % netto van de beheerskosten) voor 2011. Het rendement bedroeg 3,52 % in 2010 nettobeheerskosten (0,475 % op jaarbasis), tegenover 4,12% netto in 2009.

– Formule met gegarandeerde rentevoet (aan 0 % of tot en met 0,50 %)

Genomineerden : Allianz (Invest for Life Dynamic 3A), Delta Lloyd Life (Delta Lloyd Strategy-Delta Lloyd Eternal Alpha), Dexia Insurance Belgium (Safe Invest Bonus)

Invest for Life Dynamic 3A van Allianz haalde in 2010 en 2009 een rendement van 4,20 % en 5 % op het volledige spaartegoed van de verzekerde. Daarmee zit het qua rendement bij de beste in zijn categorie. Het biedt ook de mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden gratis gedeeltelijk opnames te verrichten.

 • Mijn beleggingen : Levensverzekering gekoppeld aan een beleggingsfonds (Tak 23) – Fonds low en medium risk

Genomineerden :  Delta Lloyd Life (Delta Lloyd Life Carmignac Patrimoine), Generali Belgium (Real Estate Securities), NELL (Carmignac Patrimoine)

Dit jaar worden de fondsen Tak 23low & medium risk samengebracht in één enkele categorie. Het beleggingsfonds Real Estate Securities (Generali Belgium) belegt voor minstens 50 % in de vastgoedsector (vooral de Belgische), waarbij toegekeken wordt op een correcte spreiding tussen de verschillende sectoren (kantoren, retail, semi-industrieel,…). Een marge van 50 % wordt toegekend aan de beheerder (Bank Delen) om op te treden op andere markten (aandelen, obligaties, liquiditeiten).

Dit fonds weet een uitzonderlijke regelmatigheid voor te leggen op het gebied van zijn rendementen. Geen enkel jaar met verlies en stijgende rendementen naargelang de bestudeerde referentieperiodes (10,77 % op 1 jaar, 15,09 % op 3 jaar en 18,24 % op 5 jaar). Bovenop de sterke rendementen worden interessante verzekeringskenmerken toegevoegd (talrijke overlijdenswaarborgen, mogelijkheden tot geplande opvragingen, enz.).

 • Mijn beleggingen : Levensverzekering gekoppeld aan een beleggingsfonds (Tak 23) – Fonds high risk

Genomineerden :  AFER Europe (AFER Sfer), Delta Lloyd Life (Delta Lloyd Life BlackRock World Gold Fund), Nateus (BlackRock Emerging Markets Fund), NELL (Carmignac Emergents)

Het fonds BlackRock Emerging Markets Fund van Nateus investeert voor meer dan 70 % in aandelen. De zwaarst vertegenwoordigde regio’s zijn Azië-regio Stille Oceaan (51,10 %) en Latijns-Amerika (28,90 %). De belangrijkste sectoren waarin belegd wordt, zijn financiële aandelen (24,20 %) en industriële materialen (12,80 %).

En zelfs hier primeert de regelmaat. Tijdens de referteperiode liet het fonds geen verliezen optekenen en wordt het aangevuld met een aantrekkelijk verzekeringspakket en de mogelijkheid om tot 15 % van de spaarreserves binnen de eerste opvraging in een kalenderjaar kosteloos op te nemen.

 • Mijn pensioen als zelfstandige : Vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ)

 

Genomineerden :  Delta Lloyd Life (Scala Free Pension), Nateus Life (Fortuna Cristal VAPZ), VIVIUM (VAPZ)

Zoals in 2009 werd Scala Free Pension van Delta Lloyd Life nogmaals laureaat in zijn categorie. Scala Free Pension biedt
een van de hoogste gewaarborgde rentevoeten, 3,25%, en behaalde een uitstekend gemiddeld rendement over de laatste drie
jaar.
Naast de vrije keuze van gewaarborgde rentevoet om zijn pensioenkapitaal op te bouwen (tussen 0 en 3,25%), kan de
verzekerde rekenen op uitmuntende risicowaarborgen, waarvan een aantal innovatief zijn op de markt. Zo zijn er onder
andere verschillende formules bij overlijden en een overbruggingsrente in geval van werkonbekwaamheid om gedurende een
bepaalde periode de uitzonderlijke vaste kosten te dekken die gepaard gaan met uitzonderlijke situaties. Scala Free Pension
maakt deel uit van het Scala-gamma, dat alle behoeften van de zelfstandigen dekt. De voormelde rentevoeten en waarborgen
zijn van toepassing op het hele gamma.

 • Mijn overlijden gekoppeld aan een hypothecaire lening (schuldsaldoverzekering)

Genomineerden :  Axa Belgium (Schuldsaldo), BNP Paribas Cardif (Hypo Protect Classic), Nationale Suisse (Select), ZA Verzekeringen (Hypo Cover T1)

BNP Paribas Cardif biedt één van de meest concurrentiële tarieven in het kader van de formule Hypo Protect (formule Classic) aan, alsook talrijke bijkomende dekkingen (vrijstelling van premiebetaling bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid) en de mogelijkheid om één contract op twee hoofden te onderschrijven.

 • Mijn overlijden, niet gekoppeld aan een hypothecaire lening (overlijdensverzekering constant kapitaal : opeenvolgende eenmalige premies)

Genomineerden :  Axa Belgium (Tijdelijk overlijden), ZA Verzekeringen (Flexi Cover T1)

ZA Verzekeringen afficheert een zeer interessant tarief in het kader van haar formule Flexi Cover T1. De medische acceptatie is bovendien zeer eenvoudig (op basis van 5 vragen). Overige kenmerken: korting van 5% op het tarief voor orgaandonoren (enige voorwaarde: officieel geregistreerd zijn als orgaandonor) en trouwe klanten; gezondheidscheque van 30 EUR, iedere 3 jaar, voor alle nieuwe verzekerden vanaf 40 jaar voor een preventief onderzoek; geen bijpremie voor diabetespatiënten (ongeveer 450.000 in België) onder bepaalde voorwaarden.

 • Mijn werk : Groepsverzekering voor kleine ondernemingen

Genomineerden :  Allianz (Easy Plan), Delta Lloyd Life (MultiPlan), FEDERALE Verzekering (F-Manager), Nateus Life (Fortuna Motiv)

MultiPlan combineert een gewaarborgd hoog rendement en een grote flexibiliteit. Enerzijds is de huidige rentevoet van
3,25% eveneens van toepassing op de toekomstige premies. Anderzijds bepaalt de werkgever de flexibiliteit van het product:
ofwel een standaardformule voor alle medewerkers, ofwel een bredere keuze van waarborgen bij overlijden of
werkonbekwaamheid. In dit laatste geval kiest de verzekerde zelf de formule die het best past bij zijn persoonlijke situatie.
Bij deze twee voornaamste troeven hoort een bijkomend voordeel: een vereenvoudigde administratie dankzij de beveiligde
website My Workplace. Het product biedt bovendien sterke risicowaarborgen (werkonbekwaamheid, overlijden, ongeval en
een luik gezondheidszorgen in het kader van MasterCare Hospi) en behaalde de laatste drie jaar een prima rendement.

 • Mijn Gewaarborgd inkomen

Genomineerden : Axa Belgium (Free Income), DKV (Plan RG Continuity + Exo), VIVIUM (Omzetverzekering)

Het plan GI Continuity + Exo van DKV beschermt het inkomen tijdens de loopbaan (uitkering van een aanvullend inkomen,
bovenop de wettelijke ziekteverzekering in geval van een arbeidsongeschiktheid ten gevolge van een ziekte of een ongeval),
en geeft het recht om automatisch, vanaf de leeftijd van 65 jaar, een levenslange dekking te genieten tegen zorgbehoefte,
dankzij het plan Zorgverzekering. Voor het plan Zorgverzekering wordt zelfs een vrijstelling van premiebetaling voorzien
vanaf 65 jaar, in geval van ernstige en langdurige zorgverzekering in residentiële zorg.

De term «Continuity» houdt in dat e automatische overgang naar de waarborg Zorgverzekering mogelijk is zonder nieuwe
medische acceptatie, zonder wachttijd of karentie en met behoud van de initiële instapleeftijd voor de berekening van de
premie.

 • Innovatie

Genomineerden :  Allianz (ProLink Life Plan), Axa Belgium (Essential for Life), Delta Lloyd Life (DL Strategy)

Essential for Life, E4L in het kort, van Axa Belgium, is een groepsverzekering bestemd voor de werknemers van de KMO’s, die voorziet in de opbouw van een bijkomend rustpensioen, alsook in de bescherming van de familie in geval van arbeidsongeschiktheid, hospitalisatie en overlijden vóór pensionering.
De innovatie bestaat in een doorgedreven on line automatisatie van het proces, die de afhandeling sterk verbetert : uitgifte van het contract (in minder dan 24 uren !), consultatie van gegevens, eventuele wijzigingen die on-line gebeuren, enz.

De werkgever heeft bijgevolg een real-time toegang tot de informatie betreffende de groepsverzekering van zijn medewerkers. Hij beschikt over verschillende functies zoals het opvragen van de kwijtingen, simulaties, het meedelen van een wijziging in de gezinssituatie van een aangeslotene, enz.

 • Beste publiciteitscampagne

Genomineerden :  Delta Lloyd Life, Nationale Suisse

Nationale Suisse voert een publicitaire campagne om hun product “Select” (overlijdensverzekering type schuldsaldo) te promoten en die een premievermindering van 10 % toestaat aan leden van een sportclub (dit is uniek op de Belgische markt).
Het objectief is het beoefenen van sport in de kijker te stellen, dankzij Oliva Borlée, een atleet van hoog niveau (atletiek) en zus van de gebroeders Borlée, die haar imago aan deze campagne heeft willen associëren.
Het idee is de boodschap over te brengen dat sport beoefenen leidt naar een gezonde levenswijze. Er is geen betere publiciteit dan deze boodschap te associëren aan een vertegenwoordiger van de familie Borlée.

 • Makelaars

Laureaat :  Allianz

Deze award werd niet door de jury toegekend maar op basis van een enquête, afgenomen bij de Belgische makelaars, vertegenwoordigd door FVF (Federatie voor Verzekerings- en Financiële tussenpersonen) en Feprabel (Fédération des Courtiers d’assurances et d’intermédiaires financiers de Belgique).

(*) Formule gecommercialiseerd in het kader van de vrije dienstverlening (VDV).

De wedstrijd stond open voor verzekeraars die in België actief zijn in het kader van de vrije dienstverlening (VDV: die term slaat op de buitenlandse verzekeraars die verzekeringsformules aanbieden op Belgische bodem); voor sommige categorieën werd een award toegekend aan een buitenlandse verzekeraar die opereert in het kader van de vrije dienstverlening, indien hij even goed of beter was dan de Belgische verzekeraar.

De criteria

We bekijken de gehanteerde criteria even in detail.

Rendabiliteit : lde jury hield rekening met de volgenden punten: de behaalde return (of de tarieven die door de verzekeraars worden vermeld in de categorieën in verband met de overlijdensdekkingen) voor de drie beleggingshorizonten die in de verschillende voorbeelden gevraagd werden (over 1, 3 en 5 jaar voor de producten van Tak 23), de instap- en beheerskosten en de kosten en boetes, die ook toelaten om de liquiditeit van het product te bestuderen. De jury hield rekening met de uitstapkosten voor de bestudeerde formule, met de toegepaste transferkosten (bij Tak 23 bijvoorbeeld om van het ene fonds naar het andere over te stappen) en eventuele forfaits en financiële boetes (gekoppeld aan de evolutie van de rentevoeten).
Ook met de langdurigheid van de voorgestelde contractuele voorwaarden werd rekening gehouden, meer bepaald met de evolutie van de rentewaarborg en de strategie die wordt toegepast betreffende winstdeelname (dit laatste criterium geld niet voor de categorieën verbonden met Tak 23).

Voor de formules met gewaarborgde rente werd er ook rekening gehouden met de duur van de cashflows van de activa en de passiva.

Kenmerken van de verzekering : de volgende criteria werden in aanmerking genomen:

* De bijkomende financiële waarborgen: voor ‘Tak 23’. Er wordt rekening gehouden met eventuele ‘kliks’ of nog een kapitaalgarantie.

* De bijkomende dekkingen: bijkomende verzekering die het risico van invaliditeit en ongevallen dekt.

* De financieringswijze van het contract: wordt er in het contract een eenmalige premie voorzien of heeft de verzekerde de mogelijkheid om regelmatige stortingen te doen?

Communicatie :

* De kwaliteit van de informatie (op vlak van juistheid, gepastheid en duidelijkheid) die meegedeeld wordt bij de ondertekening van het contract.

* De kwaliteit van de informatie die gegeven wordt in de loop van het contract (op basis van dezelfde criteria).

* De kwaliteit van de informatie verstrekt aan de leden van de jury (op basis van dezelfde criteria).

Natuurlijk werd een systeem van weging toegepast: iedere categorie en subcategorie van criteria kreeg een verschillende weging.

 

****************

Voor meer informatie over de laureaten gelieve contact op te nemen met : DECAVI, Laurent FEINER, Lindekensweg 57, 1652 Alsemberg – Tel :  +32(0)2/520.72.24, Fax : +32(0)2/520.67.03, E-mail :laurent.feiner@decavi.be

Voor meer informatie over dit evenement, gelieve contact op te nemen met : AIMES & CO, Muriel STORRER, Drève de la Meute 5, 1410 Waterloo – Tél : +32(0)2/354.93.81, Fax : +32(0)2/353.24.93, E-mail :muriel.storrer@aimesco.net

DFoto’s van deze uitreiking zijn beschikbaar (vanaf 27/10/11) op http://insurance-trophy.skynetblogs.be/.